Házhozszállítás

Házhozszállítás

Tanúsítvány

SSL Certificate

15 000 ft értékű vásárlás felett INGYENES a kiszállítás, valamint rendelése mellé tanácsadási kupont adunk!

Blog

Végeztünk, magas vérnyomás!

Dr Ildikó
2021.09.22 16:03
 Végeztünk, magas vérnyomás!

Ne szégyellje, hanem azonnal kezelje!


Mik a tünetei a magas vérnyomásnak?

  • Szúró mellkasi fájdalom
  • Bizonytalan mellkasi fájdalom
  • Zsibbadás a karban
  • Szívdobogás érzése
  • Szapora szívverés, magas pulzus
  • Lassú szívverés, alacsony pulzus
  • Szédülés, gyengeség, hirtelen eszméletvesztés
  • Ödémás láb
  • Gyakori fejfájás

A magas vérnyomás nem mindig jár erős tünetekkel, így az apró jelekre is figyelnünk kell. Hasznos lehet például vérnyomásmérőt beszerezni, hogy elcsípjük a magas értékeket.

Mit nevezünk magas vérnyomásnak, azaz hipertóniának?


Nézzük a tudományos tényeket:

A magas vérnyomást az Európai Nemzetközi Konszenzus 140/90 Hgmm értékben határozza meg rendelői körülmények között . Otthoni mérés esetén 135/85 Hgmm vagy ennél magasabb értéket, hiszen az otthoni készülékek potlalanabb adatokat mérnek. Sajnos az egyik leggyakoribb betegség, nem is véletlen került a civilizációs betegségek listájára.


 Mik a magas vérnyomás kialakulásának okai?


Két félét különböztetünk meg: elsődleges hipertónia és másodlagos.

1. Elsõdleges vagy primer hipertónia esetében: nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség kisérője, vagy egy beavatkozás szövődménye. Több tényező felel ennek a kialakulásáért: öröklött hajlam, környezeti tényezők, leginkább a stressz a legelterjedtebb okozó.


2. Másodlagos vagy secunder hipertónia esetében: a magas vérnyomásos állapot mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll.(például a veseartéria szűkület, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás)


A magas vérnyomás veszélyei


Nem is gondolnánk, hogy lehet úgy érezzük jól vagyunk, de mégis a magas vérnyomás okozta szövődmények súlyosra nőhetnek, nem is csoda hiszen az erekre gyakorolt nyomás rendkívül káros hatással van.
Rontcsolhatja az artériákat, szívelégtelenséget, vesekárosodást, látásvesztést, stroke-ot is okozhat!
Mi a magas vérnyomás kezelése? Mit tegyünk?
Elsődlegesen a magas vérnyomást életmódváltással lehet kezelni. Igen, ezaz egyik legnagyobb kihívás, hiszen a szokásainkon nehéz változtatni. Pedig megéri!

 

Mégis hogyan kezdjük? A következő pontokban összeszedtük a hasznos tippeket:

1. Vizsgáljuk meg, hogyan étkezünk! Ha eddig sok cukor, cukros italok, sós, fűszeres ételek kerültek be szervezetünkbe, valamint sok kávét fogyasztottunk, akkor érdemes nyitni a zöldség, gyümölcs, zsírszegény termékek világa felé.

2. A sok só kerülése! Mi magyarok többségében a sós ételeket szeretjük, pedig nincs jó hatással a szív és érrendszerünkre.

3. Fizikai aktivitás. A mai világban sajnos sokan végzünk ülőmunkát, megszoktuk a home-office adta kényelmet, vagy csak annyira feszített a tempó, hogy nincs időnk a testmozgásra. Végezzünk napi min. 20 perc testmozgást, fizikumunknak és életkorunknak megfelelően aktív sportolástól az egyszerű sétáig, bármit, amit örömmel és rendszeresen végzünk. A lényeg, hogy életvitelszerűen mozogjunk!

4. Alkoholfogyasztás gyakoriságának csökkentése is jelentősen javíthatja vérnyomásunkat.

5. Fogyasszon vérnyomáscsökkentő készítményeket pl.: fagyöngy teát, galagonya teát, valamint szív és ér rendszerre ható szereket pl panangint, fokhagyma-, galagonya-, fagyöngy tablettákat!

 


A sikerhez szükséges legfontosabb alapelv: fokozatosság! Nem sokaknak megy egyik pillanatról a másikra, így fokozatosan érdemes bevezetni a változtatásokat.

Ha nem elegendő az életmódváltozás, akkor gyógyszeres kezeléssel is kordában lehet tartani vérnyomásunkat. Gyógyszerek között megtalálható a renin-angiotenzin rendszerre ható gyógyszerek, a bétablokkolók, a vízhajtók és egyéb gyógyszerek. Ezek vényköteles gyógyszerek, tehát mindenképpen orvosi konzultáció szükséges.

Tanácsra, egyéb információra van szüksége?

Forduljon hozzánk bizalommal!