Házhozszállítás

Házhozszállítás

Tanúsítvány

SSL Certificate

15 000 ft értékű vásárlás felett INGYENES a kiszállítás, valamint rendelése mellé tanácsadási kupont adunk!

Blog

Utazás kisgyermekkel – mire figyeljünk? Mit vigyünk?

Dr Gigi
Dr Gigi
2021.07.02 12:12
Utazás kisgyermekkel – mire figyeljünk? Mit  vigyünk?

Utazás kisgyermekkel – mire figyeljünk?


Gyerekekkel nyaralni még nagyobb kaland – persze főleg akkor, ha tudjuk, hogy mikre kell odafigyelni. A Covid-19 három hulláma utáni enyhülésben most sokan felbátorodnak és útra kelnek kisgyermekkel, vagy gyermekekkel akár külföldre is. Most nekik szeretnénk segíteni, és ezért összeszedtük, mire érdemes figyelniük, ha szeretnék minimálisra csökkenteni a nem várt meglepetések esélyét.

 

Hová és mivel utazzunk?

Legelső kérdés természetesen, hogy hová és milyen járművel utazzunk. Tekintettel arra, ezt a kérdést leginkább saját pénztárcánk, valamint gyermekeink egyéni utazástűrőképessége fogja meghatározni, ezért inkább Covid-járványügyi, valamint egészségügyi szempontból fogunk helyszínválasztási tanácsokat adni.

  • Belföldi utazáshoz nagyjából csak az oltási, vagy védettségi igazolásunkra lesz szükség egyelőre minden felnőtt részére. A korlátozások folyamatos enyhítése miatt várhatóan hamarosan már erre sem lesz szükség szállásunk elfoglalásához, 5,5 millió beoltott személy elérése esetén ezt a korlátozást fel fogják oldani.

  • Bár külföldre utazni a járványügyi helyzet miatt még mindig nem ajánlott, aki mégis neki szeretne indulni, mindenképpen javasoljuk, hogy a Konzuli Szolgálat aktuális ajánlásait olvassa el figyelmesen az adott célországról. A folyamatosan változó beutazási feltételekről és Covid-járványügyi helyzetről ott kaphatunk naprakész tájékoztatást országonként. Spanyolország pl. így található meg: Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

  • Azon országokról, ahol elfogadják érvényességi időn belüli magyarországi védettségi igazolványunkat, vagyis ahol nem kérnek friss negtív PCR tesztet, itt tájékozódhatunk: Védettségi igazolványok elfogadása – 2021.06.09. (gov.hu)


Ha elvonatkoztatunk a COVID járványtól, akkor sem marad minden célország veszélytelen, különösképpen gyermekeinkre nézve. Mielőtt nekivágunk az utazásnak (ha külföldre esett a család választása), mindenképpen kérdezzük meg gyermekorvosunk tanácsait.

A két leggyakoribb és legveszélyesebb, szájon át terjedő betegség a hepatitis A és a  hastífusz. A mediterrán országok többségében (Spanyolország, Franciaország kivételével mindenhol) a hepatitis A jelenthet saját magunk és gyermekünk számára is veszélyt. Hastífusszal csak Egyiptomban, Tunéziában és Törökországban kell számolni.

Hogyan kapható el?

Mindkét betegség kórokozója leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. Mivel az esetleges fertőzésekért a szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz felel (sajnos akár a tengerparti tusoló is), ezért mindenképpen palackozott vizet javasolt inni, valamint fogmosáshoz és a cumi és egyéb gyermek etető eszközök lemosásához is ezt használjuk. Érdemes kerülni az ellenőrizhetetlen minőségű vízből készített jégkockákat is, és italainkat inkább csak hűtőben hűtsük. Emellett viszont, míg a nagyobb gyermekeknek már el tudjuk magyarázni, hogy ne nyalják végig a strandot, addig kicsi gyermekkel már korántsem biztos, hogy ez a fajta megelőzési mód sikerre vezet. Ezért, ha mindenképpen ilyen területre indulunk, ne felejtsük el a megfelelő védőoltást gyermekeink számára biztosítani.

Mit tegyünk hasmenés ellen?

Utazások során az egyik leggyakoribb megbetegedést a hasmenéses betegségek jelentik, melyek az utazók 30-50%-ának okoznak hosszabb-rövidebb ideig tartó szenvedést. A heveny, fertőzéses eredetű hasmenések közvetlenül emberről emberre nem terjednek, a hasmenés kialakulása inkább a nem megfelelő személyes higiéniára vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a fertőzés hátterében. A fenti felsorolásban leírt óvintézkedések az úgynevezett „utazók hasmenése” ellen is kiváló lehet:

- palackozott víz választása

- a nyers zöldségek, saláták és gyümölcsök kerülése

Gyümölcsök közül válasszunk inkább olyat, amely hámozható, és így nem kell az ismeretlen higiéniájú vízzel érintkezett héjat megenni. Ha mégis bekövetkezne a baj, kisgyermekek esetében azért lehet fokozottan veszélyes a hasmenés, mert könnyebben kiszáradhatnak, mint a felnőttek. A kiszáradást jelzi, ha a baba vagy kisgyermek bőre elkezd ráncosodni, száraz tapintatú lesz, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, a szem pedig karikássá, beesetté válik.

Mindenképpen előzzük meg ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással, itassunk vele (palackozott!) vízben oldódó ásványisó-keveréket, és ha súlyos folyadékvesztésre gyanakszunk, azonnal forduljunk orvoshoz! (lsd. blogbejegyzésünk végén Útipatika termék ajánlónkat)


Így válasszunk szállást

Szállásválasztásnál az egyéni igényeink a döntőek, ma már az önellátást igénylő apartmanok, teljes lakások bérlésétől az ultra all inclusive szállodákig minden megtalálható. A legfőbb támpontok a választáshoz:

  • gyermekek elhelyezése – külön vagy közös szobában? A javasolt módszer az otthoni körülmények körülbelüli biztosítása, tehát ha a baba/kisgyermek egyébként egyedül szokott aludni, akkor lehetőség szerint most is biztosítani kell neki a nyugalmat – mindenki közös érdeke a nyugodt éjszaka

  • gyermekek fürdetése – jó, ha van fürdőkád, érdemes előre tájékozódni

  • attól függően, hogy milyen típusú nyaralást tervezünk, érdemes ahhoz közeli szálláshelyet keresni (tengerparthoz, vagy városcentrumhoz közelit, esetleg erdőszélit, természetközelit, stb) 

Mi legyen a program? - avagy hogyan legyünk utazóművészek

A spontaneitással tarkított, véletlenszerű programötleteket kisgyerekkel valószínűleg jó időre mellőznünk kell, helyettük jól, és mégis szellősen, rugalmasan megtervezett nyaralás lép képbe. Fontos hogy bár fejben mindent alaposan körbejárunk (tudunk-e babakocsival az adott programhelyre menni, vagy vigyünk hordozókendőt; tudunk e valahol szoptatni, etetni, pelenkázni, stb), mégis képesek kell legyünk akár az egész napi csodásan megtervezett ötletünket elnapolni, ha a baba/kisgyermekek éppen aznap nagyon nyűgösek, vagy csak strandolnának. Míg a kisbabák esetében relatíve könnyű dolgunk van, amíg a napi rutinjukat tartani tudjuk a nyaralás alatt is, a totyogósok már nagyobb kihívást jelenthetnek. Talán a totyogósokkal a titok nyitja, hogy elegendő időt szánjunk nekik arra, hogy energiáikat levezethessék, és legyen lehetőségük feltöltődésre is (pl, szabadon rohangálhassanak, játszóterezhessenek minden nap). Így érdemes gyermekbarát szálláshelyeket keresni, és odafigyelni arra, hogy legyen egy kis lehetőségük délután a legnagyobb melegben pihenni is.

Nagyobb gyermekekkel is érdemes lehet gyermekbarát, esetleg animátorokkal ellátott szálláshelyet keresni. Nagyszerű ötlet és mindenki számára kikapcsoló, ha a nagyszülőkkel, vagy más gyermekes családokkal együtt megyünk nyaralni – hiszen gyermekeink játszhatnak kortársaikkal, valamint egymás gyermekeire vigyázva felváltva tudunk egymásnak egy kis „szabadidőt” biztosítani. Tini korú gyermekekkel, serdülőkkel pedig az a legjobb stratégia, ha bevonjuk őket a nyaralás programjának megtervezésébe, hadd „guglizzanak” ők is rá a környékre és az elérhető lehetőségekre, így nem lesz minden program hallatán szájhúzogatás, és feltehetően nem is szükséges a komplett nyaralást a szállodában és annak medencepartján tölteni – kivéve, ha egyébként számunkra ez a legfeltöltőbb nyaralási forma és kifejezetten erre vágyik a család.

Mi tegyünk az úti patikába?


Gyakran előfordul, hogy olyan helyre utazunk, ahol nincs a közelben orvos vagy patika, és az esetleges ellátásig sokat kellene utazni vagy várni. Egy másik szempont lehet a spórolás is, ugyanis a külföldi gyógyszerárak sokszor az itthon megszokottnak többszörösei. A gyerekek ráadásul érzékenyebben reagálhatnak egy hosszú útra, a megszokottól eltérő ételekre, valamint új helyen, idegen környezetben könnyebben meg is sérthetik magukat játék közben. Ezért mindenképpen érdemes összeállítani egy olyan csomagot, úgynevezett úti patikát, amibe a legszükségesebb gyógyszereket összeválogatjuk, s ezek segítségével vagy magunk orvosolhatjuk a könnyebb problémákat, vagy ezek segítségével átvészeljük azt az időtartamot, amíg szakszerűen ellátják gyermekünket.


Az úti patikából nem maradhatnak ki a
 felszíni bőrsérülések kezelésére szolgáló gyógyszerek és kötszerek: fertőtlenítő oldat, gézlap, ragtapasz. Ma már mindegyikből lehet olyat vásárolni, ami téphető, vagy megfelelően darabolt, így nem szükséges külön gézvágó ollót magunkkal vinni. Láz, valamint a hasmenés és hányás során fellépő kiszáradás, ahogyan már az úticélválasztásnál említettük, a picikékre különösen veszélyes lehet, ezért tegyünk a csomagba lázmérőt és lázcsillapítót, hasmenés és hányás csillapítására szolgáló készítményeket valamint kiszáradás elleni, vízben feloldható sókeveréket. Érdemes továbbá allergia elleni kenőcsöt és gyógyszert is vinni, ezek különösen hasznosak lehetnek a tengerparton gyakran előforduló medúza, vagy rovarcsípések esetén. Rovarok ellen vigyünk magunkkal szúnyog és kullancs riasztót, melyekből már egészen érzékeny bőrűeknek, csecsemőknek is kaphatóak termékek. Ne feledkezzünk meg megfelelő fényvédő krémekről sem, hiszen a kicsik bőrét fokozottan kell védeni az erős napsütéssel szemben.

Úti patikához „Nyári szezonális termékeink”, valamint „Úti patikához” elnevezésű menüpontnál találnak általunk ajánlott termékeket.