Házhozszállítás

Házhozszállítás

Tanúsítvány

SSL Certificate

15 000 ft értékű vásárlás felett INGYENES a kiszállítás, valamint rendelése mellé tanácsadási kupont adunk!

Blog

Napozzunk okosan!

Dr Gigi
Dr Gigi
2021.06.15 13:33
Napozzunk okosan!

Napozzunk okosan! 
Végre itt a nyár! Felkészült?


Nem túlzás kijelenteni, hogy a napfény életmentő a számunkra, de csak mértékkel, hiszen túl nagy dózisban komoly veszélyeket rejteget. Ahhoz, hogy biztonságosan tartózkodhassunk a napon, kiemelkedően fontos, hogy megfelelő napszemüveget és magas faktorszámú fényvédő készítményt használjunk.

A cikkünkben kifejtjük a lehetséges káros hatásokat, illetve a megelőzéshez szükséges teendőket.

Vigyázzunk a szemünkre!


Nem is gondolnánk, hogy milyen ártalmas az erős sugárzás a védtelen szemünknek, pedig súlyos károkat tud okozni. 
Ideiglenes " vakságot" is okozhat akár, ugyanis, ha védelem nélkül hirtelen nagy erejű sugárzás éri a szemet, tulajdonképpen a szaruhártya megég. A szem ilyenkor pár nap alatt regenerálódni tud, erős könnyezés, szem viszketés kíséretében. Kúszóhályog is ki tud alakulni, ha szemünket hosszabb ideig kitesszük a sugárzásnak. Ilyenkor a kötőhártya megvastagszik és a felszínén kialakuló vastagodás rákúszhat a szaruhártyára. Szürkehályog is kialakulhat ha erős UV, de főként UVB típusú sugárzás éri a szemet. Ilyenkor olyan mintha egy koszos ablakon néznénk át, mert a szürkehályog elhomályosítja a világot.
Hogyan, mikor óvjuk szemünket?
Sportolás közben, strandon, az autóban, kiránduláskor, tulajdonképpen mindig szükséges óvni a szemünket ha szabad téren vagyunk. Készüljünk fel UV szűrős napemszüveggel, dioptriás szem esetén már UV szűrős szemüveg és kontaktlencse is elérhető. Célszerű továbbá  napellenzős sapkát, kalapot is viselni, vagy használjunk napernyőt.


Vigyázzunk a bőrünkre is!


A nap során van olyan időszak, amikor akár pár perc direkt napfény is elég lehet ahhoz, hogy leégjünk. Nagy dózisban azonban a napsugárzás különösen veszélyes lehet és visszafordíthatatlan károkat okozhat a napégésen túl: fotodermatitis, napellergiás kiütések, akne, vagy akár lupus és fény hatására kialakuló csalánkiütés, pigmentációs rendellenességek: barna foltok, terhességi maszk vagy vitiligo, sőt akár herpesz, fényérzékenység.

A napnak hosszútávú káros hatásai is megjelenhetnek: felgyorsult bőröregedés, pigmentfoltok megjelenése, sárgás bőrszín, mély ráncok, bőr tömörségének és rugalmasságának idő előtti elveszítése (ezekért főleg az UVA sugárzás felelős), vagy ritka és súlyos esetben bőrrák.

 Mégis napozzunk?

Igen! A napfénynek számos pozitív hatása ismert, például a hangulatunkra: a nap kiváló gyógyír lehet az időszakos lehangoltságra, a D-vitamin szükségletünk kielégítésére: a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium csontjainkba való beépüléséhez (ehhez elegendő lenne mindössze 15 percet eltölteni a napon minden nap).

  

Védelem mindenek felett – legfontosabb tanácsaink

1. Mindig válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő védelmet, ha napallergiásak vagyunk, akkor kifejezetten nekünk valót válasszunk, csecsemőket és kisgyermekeket ne tegyünk ki közvetlen napsugárzásnak. 

2. A legerősebb napsugárzás óráiban vonuljunk árnyékba, és kerüljük a direkt napfényt

3. Védjük magunkat és gyermekeinket kalappal, napszemüveggel és lenge ruházat viselésével, alkalmazzunk fényvédő készítményt bőségesen közvetlenül a napozás előtt. Fürdőzés, izzadás és törölközés után mindig érdemes ismételten bekenni magunkat.

4. Vegyünk részt rendszeresen bőrgyógyászati vizsgálaton (anyajegyek, szemölcsök, színes bőrelváltozások figyelése).

Ha szeretne felszerelkezni a megfelelő védelemmel, KATTINTSON IDE és válogasson termékeink közül!

 

Forrásanyagok:

larocheposay.hu, webbeteg.hu, medicover.hu, semmelweis.hu