Házhozszállítás

Házhozszállítás

Tanúsítvány

SSL Certificate

INGYENES a kiszállítás 15 000 ft értékű vásárlás felett!

Laevolac-Laktulóz 670 mg/ml szirup 100ml

Laevolac-Laktulóz 670 mg/ml szirup 100ml
Laevolac-Laktulóz 670 mg/ml szirup 100ml
A Laevolac-laktulóz szirup hatóanyaga, a laktulóz, egy D-galaktóz és egy fruktóz cukoregységből álló szénhidrát-származék. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására szerves savak, elsősorban tejsav és ecetsav keletkezik belőle. A savképződés hatására fokozódnak a bélmozgások és emelkedik a széklet víztartalma (székletlágyító hatás).

A Laevolac-laktulóz szirup hatóanyaga, a laktulóz, egy D-galaktóz és egy fruktóz cukoregységből álló szénhidrát-származék. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására szerves savak, elsősorban tejsav és ecetsav keletkezik belőle. A savképződés hatására fokozódnak a bélmozgások és emelkedik a széklet víztartalma (székletlágyító hatás).

A nagyobb adagokban szedett laktulóz hatására – a béltartalom savanyodásának következtében – fokozódik a nitrogén-tartalom széklettel történő ürülése és csökken a vér ammóniaszintje. Ezek a hatások magas vér-ammóniaszint esetén terápiásan hasznosíthatók.

Májműködési zavarok miatt kialakuló agyvelőbántalom esetében a laktulóz a vér ammónia-tartalmát jelentősen csökkenti, és ezáltal elősegíti a beteg állapotának rendezését.Milyen betegségek esetén alkalmazható?

Székrekedés.

Májeredetű szisztémás enkefalopátia (az agyműködés zavara, amely súlyos májkárosodás /pl. májzsugor/ következtében alakulhat ki) megelőzése és kezelése.
Bővebben
1 220 Ft
Részletek
Betegtájékozató Laevolac-Laktulóz 670 mg/ml szirup 100ml

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


Laevolac-laktulóz 670 mg/ml sziruplaktulózOlvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei két héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Laevolac-laktulóz szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Laevolac-laktulóz szirup szedése előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Laevolac-laktulóz szirupot?

4. Lehetséges mellékhatások

5 Hogyan kell a Laevolac-laktulóz szirupot tárolni?

6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Milyen típusú gyógyszer a Laevolac-laktulóz szirup?

A Laevolac-laktulóz szirup hatóanyaga a hashajtó hatású laktulóz, amely a béltartalom víztartalmát növeli, ezáltal a székletet lágyabbá teszi és megkönnyíti a székletürítést. Nem szívódik fel a szervezetbe.A Laevolac-laktulózt az orvos rendelheti

székrekedés tüneti kezelésére, valamint

bizonyos máj eredetű agyi működészavar (portoszisztémás enkefalopátia) kezelésére.

2. TUDNIVALÓK A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUP SZEDÉSE ELŐTT


Ne alkalmazza a Laevolac-laktulóz szirupot

- ha allergiás (túlérzékeny) a laktulózra vagy a Laevolac-laktulóz egyéb összetevőjére,

- ha galactosaemiája (súlyos öröklött betegség, amikor nem tudja megemészteni a galaktózt) van,

- akut gyulladásos bélbetegsége (mint amilyen a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa) van, bélelzáródás (eltekintve a szokásos székrekedéstől), emésztőrendszeri fekély vagy annak kockázata, illetve tisztázatlan eredetű hasi fájdalom esetén.


A Laevolac-laktulóz szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatóMielőtt elkezdi szedni a Laevolac-laktulózt, közölje orvosával, ha gasztro-kardiális szindrómája (Roemheld-szindróma; epigasztriális – gyomorszáj táji – meterorizmus, esetenként a magas rekeszállás okozta funkcionális szívpanaszok.)

Ha a gyógyszer bevétele után meteorizmust észlel vagy puffadásérzése lesz, hagyja abba a kezelést és konzultáljon kezelőorvosával.

Orvosa ilyenkor fokozott figyelemmel fogja Önt kísérni a kezelés során.

Nem megfelelő adagok tartós alkalmazása (több mint 2-3 lágy széklet naponta) vagy helytelen gyógyszeralkalmazás hasmenést okozhat és felboríthatja az elektrolit-egyensúlyt.

Ha Ön már idősebb vagy az általános állapota rossz és a Laevolac-laktulózt 6 hónapnál hosszabb ideje szedi, orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön elektrolit-egyensúlyát.Portoszisztémás enkefalopátia esetén kerülni egyéb hashajtók egyidejű alkalmazását, mivel az akadályozza az egyéni adagolás beállítását.

Orvosi ellenőrzés nélkül ne szedje két hétnél tovább a Laevolac-laktulózt.Gyermekek

A Laevolac-laktulózt csecsemőknek és kisebb gyermekeknek általában nem szabad adni, mivel megzavarhatja a normális székletürítési reflexet.

Az orvos speciális körülmények között, a kezelés gondos felügyelete mellett, rendelhet Laevolac-laktulózt gyermek, újszülött vagy csecsemő részére.A Laevolac-laktulóz nyomokban tartalmazhat a gyártásból visszamaradó cukrot.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.Hashajtó alkalmazása során igyon elegendő mennyiségű folyadékot (kb. 2 litert naponta, ami 6-8 pohárnak felel meg).A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.A laktulóz hatására más gyógyszerek (egyes vizelethajtók, mellékvesekéreg-hormonok és bizonyos gombafertőzések ellen adott amfotericin B) adagolása során bekövetkező káliumvesztés fokozódhat.

Szívglikozidokkal (bizonyos szívbetegségek kezelésére adott gyógyszerekkel) történő együttes alkalmazása esetén a szívglikozid hatása a fokozott káliumürítés miatt erősebbé válhat.

A laktulóz hatására savasabbá válik a környezet a vastagbélben, amelynek következtében egyes gyógyszerek (pl. az 5-ASA, egy szalicilát-származék) hatástalanná válhatnak.A Laevolac-laktulóz egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Laevolac-laktulózt étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti. A gyógyszer alkalmazása során nem kell diétáznia.Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Laevolac-laktulóz szirup nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.Fontos információk a Laevolac-laktulóz egyes összetevőiről

A Laevolac-laktulóz tartalmazhat tejcukrot (laktóz), galaktózt vagy epilaktózt.

Erre vonatkozóan lásd A Laevolac-laktulóz szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható című bekezdést.15 ml szirup energiatartalma 42,7 kJ (=10,2 kcal), amely 0,21 kenyéregységnek felel meg. Az alkalmazott adagoknál cukorbetegek esetében esetleg figyelembe kell venni.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUPOT?A Laevolac-laktulózt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.Az adagját mindig ugyanabban az időpontban vegye be. Az adag bevehető naponta egyszer, például reggeli közben, vagy a nap során két részletben is.

A gyógyszert gyorsan nyelje le. Ne tartsa a szájában.A Laevolac-laktulóz szirup szájon át történő alkalmazásra való, hígítás nélkül vagy hígítva. Az adagok pontos kimérése érdekében használja a mérőpoharat.Hashajtó alkalmazása során igyon elegendő mennyiségű folyadékot (kb. 2 litert naponta, ami 6-8 pohárnak felel meg).A készítmény szokásos adagja:

Székrekedés esetén:Betegcsoport


Kezdő adag


Fenntartó adag

Felnőttek és 14 év feletti serdülők


15-45 ml (10-30 g laktulóznak felel meg)


15-30 ml (10-20 g laktulóznak felel meg)

7-14 év közötti gyermekek


15 ml (10 g laktulóznak felel meg)


10-15 ml (7-10 g laktulóznak felel meg)

1-6 év közötti gyermekek


5-10 ml (3-7 g laktulóznak felel meg)
Csecsemők


legfeljebb 5 ml (legfeljebb 3 g laktulóznak felel meg)


Az adagolást az egyéni szükségletnek megfelelően csökkenteni lehet.

A napi adagot egyszerre, reggeli közben kell bevenni. Az adagolást a kívánt hatás eléréséig, 2-3 napon át lehet folytatni, mivel a laktóz csak a vastagbélben bomlik le.Portoszisztémás enkefalopátia (májeredetű agyi működészavar):Felnőttek:

A kezdő adag naponta 3-szor 30-50 ml (ami naponta 60-100 ml laktulóznak felel meg).

Az adagokat a napi 2-3-szori lágy széklet eléréséhez kell beállítani, a széklet kémhatása (pH-érték) 5,0-5,5 között legyen.Gyermekek:

A Laevolac-laktulóz biztonságosságát és hatásosságát a 18 év alatti korosztályban nem vizsgálták.Idős, valamint vese-, ill. májkárosodásban szenvedő betegek esetén nem szükséges az adagok módosítása.Ha az előírtnál több Laevolac-laktulózt vett be

Túladagoláskor hasmenés és hasi fájdalom jelentkezhet. Ilyen esetekben azonnal értesítse a kezelőorvosát.Ha elfelejtette bevenni a Laevolac-laktulózt

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem a soron következő időpontban az előírt adagot vegye be.Ha idő előtt abbahagyja a Laevolac-laktulóz szedését

Amennyiben a Laevolac-laktulóz-kezelést megszakítja, vagy idő előtt fejezi be, számolnia kell azzal, hogy a kívánt hatás esetleg nem alakul ki.Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszer, így a Laevolac-laktulóz szirup is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Laevolac-laktulóz alkalmazása során a következő mellékhatásokról számoltak be:

Nagyon gyakori:

- A kezelés elején gyomor- és bélgázképződés (flatulencia) jelentkezhet, ami néhány nap elteltével általában megszűnik.

- A szükségesnél nagyobb adagok alkalmazásakor hasi fájdalom és hasmenés fordulhat elő.Gyakori:

- Hányinger

- HányásHa bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUPOT TÁROLNI?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Az alkalmazást (felnyitást) követően a gyógyszeres palackot alaposan zárja vissza.A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Laevolac-laktulózt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.A Laevolac-laktulóz a felnyitását követő előírásszerű tárolás esetén 1 évig használható.A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓKMit tartalmaz a Laevolac-laktulóz

- A készítmény hatóanyaga a laktulóz. Egy ml szirup 670 mg laktulózt tartalmaz.

- Segédanyagot nem tartalmaz.Milyen a Laevolac-laktulóz szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Laevolac-laktulóz szirup tiszta, színtelen, ill. halványsárgás-barna színű, sűrűn folyó oldat.

134 g, 670 g vagy 1340 g szirup fehér, csavarmenetes, garanciazáras kupakkal lezárt, műanyag kiöntővel ellátott barna színű, 100 ml-es, 500 ml-es vagy 1000 ml-es PET palackba van töltve. A dobozban egy palack és egy beosztásokkal ellátott mérőpohár található.A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Fresenius Kabi Hungary Kft.

H-1036 Budapest, Lajos u. 48-66.

MagyarországGyártó:

Fresenius Kabi Austria GmbH

A-4020 Linz, Estermannstrasse 17

AusztriaOGYI-T-1960/01 100 ml

OGYI-T-1960/02 500 ml

OGYI-T-1960/03 1000 mlA betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. június 22.
Laevolac-Laktulóz 670 mg/ml szirup 500ml

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


Laevolac-laktulóz 670 mg/ml szirupLaktulózOlvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei két héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Laevolac-laktulóz szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Laevolac-laktulóz szirup szedése előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Laevolac-laktulóz szirupot?

4. Lehetséges mellékhatások

5 Hogyan kell a Laevolac-laktulóz szirupot tárolni?

6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Milyen típusú gyógyszer a Laevolac-laktulóz szirup?

A Laevolac-laktulóz szirup hatóanyaga, a laktulóz, egy D-galaktóz és egy fruktóz cukoregységből álló szénhidrát-származék. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására szerves savak, elsősorban tejsav és ecetsav keletkezik belőle. A savképződés hatására fokozódnak a bélmozgások és emelkedik a széklet víztartalma (székletlágyító hatás).

A nagyobb adagokban szedett laktulóz hatására – a béltartalom savanyodásának következtében – fokozódik a nitrogén-tartalom széklettel történő ürülése és csökken a vér ammóniaszintje. Ezek a hatások magas vér-ammóniaszint esetén terápiásan hasznosíthatók.

Májműködési zavarok miatt kialakuló agyvelőbántalom esetében a laktulóz a vér ammónia-tartalmát jelentősen csökkenti, és ezáltal elősegíti a beteg állapotának rendezését.Milyen betegségek esetén alkalmazható?

Székrekedés.

Májeredetű szisztémás enkefalopátia (az agyműködés zavara, amely súlyos májkárosodás /pl. májzsugor/ következtében alakulhat ki) megelőzése és kezelése.

2. TUDNIVALÓK A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUP SZEDÉSE ELŐTT


Ne alkalmazza a Laevolac-laktulóz szirupot

- ha allergiás (túlérzékeny) a laktulózra,

- ha bélelzáródása van,

- ha érzékeny a fruktózra, galaktózra, ill. laktózra.Tájékoztassa orvosát az Ön korábbi betegségeiről, jelenlegi kísérőbetegségeiről, egyidejűleg kapott kezeléseiről, életmódjának jellemzőiről, továbbá az Ön által szedett gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ezek ismeretében orvosa eldönti, hogy alkalmazhatja-e Ön a készítményt.A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

A gyógyszerek hatásait és mellékhatásait más gyógyszerek erősíthetik, illetve gyengíthetik.

Ezért közölje az orvossal, ha rendszeres jelleggel egyéb gyógyszert/gyógyszereket szed, illetve szedett nemrégiben vagy rövidesen szedni fog, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.A laktulóz hatására a más gyógyszerek (egyes vizelethajtók, mellékvesekéreg-hormonok és bizonyos gombafertőzések ellen adott amfotericin B) adagolása során bekövetkező káliumvesztés fokozódhat.Szívglikozidokkal történő együttes alkalmazása esetén az esetleges káliumhiány következtéban a szívglikozid hatása erősebbé válhat.A laktulóz hatására savasabbá válik a környezet a vastagbélben, amelynek következtében egyes gyógyszerek (pl. szalicilát-származék) hatástalanná válhatnak.Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Laevolac-laktulóz szirup az orvos előzetes jóváhagyása esetén alkalmazható terhesség, illetve szoptatás idején is.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Laevolac-laktulóz szirup nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUPOT?A Laevolac-laktulóz szirup szájon át történő alkalmazásra való. A megadott adagok tájékoztató jellegűek; idővel minden betegnél egyénileg kell megállapítani a legmegfelelőbb adagolást.

A gyógyszeres dobozban 5-30 ml közötti térfogat-beosztásokat tartalmazó mérőpohár található az adagok pontos kimérése érdekében.

Amennyiben úgy érzi, hogy a Laevolac-laktulóz szirup túl gyengén vagy túl erősen hat, beszéljen orvosával.Székrekedés:Betegcsoport


Kezdeti adag


Tartós kezelés

Felnőttek és 14 év feletti fiatalok


15-30 ml (= 10-20 g laktulóz)


10-15 ml (= 6,7-10 g laktulóz)

Gyermekek 6-14 éves életkor között


15 ml (= 10 g laktulóz)


5-10 ml (= 3,35-6,7 g laktulóz)

Csecsemők és 6 év alatti kisgyermekek


5-10 ml (= 3,35-6,7 g laktulóz)


5 ml (= 3,35 g laktulóz)Gyors hashajtó hatás elérésére 15-45 ml (1-3 evőkanálnyi) szirupot kell feloldani 1,5 – 2,5 deciliter vízben, teában, gyümölcslében, vagy tejben, melyet reggel, felkelés után, éhgyomorra kell meginni. A hatás kb. 2 óra múlva jelentkezik (fokozott székelési reflex).Májeredetű szisztémás enkefalopátia megelőzése és kezelése:Felnőttek:

Kezdeti adag: 15 ml (= 10 g laktulóz) naponta 3-4 alkalommal, amely 30-45 ml-re (= 20-30 g laktulóz) emelhető naponta szintén 3-4 alkalommal.

Az adagokat a napi 2-3-szori lágy széklet eléréséhez kell beállítani.Gyermekek:

Gyermekek esetében nincs tapasztalat.Idős korban, valamint vese-, ill. májkárosodás esetén nem szükséges az adagok módosítása.Hogyan kell szedni a Laevolac-laktulóz szirupot?

A gyógyszer adagjait a mellékelt mérőpohárral kell kimérni, majd a kimért adagot vízzel vagy meleg italokkal, pl. kávéval vagy teával elegyítve, illetve joghurthoz, müzlihez vagy kásához keverve lehet bevenni.A kezelés időtartama:

A kezelés időtartamát a tünetek fennállása határozza meg.Mi a teendő, ha a Laevolac-laktulóz szirupból túl keveset vett be, vagy elfelejtette bevenni a soronkövetkező adagot?

Helyes adagolás esetén is előfordulhat, hogy változó ideig tart, míg a kívánt hatás kialakul. Így a hashajtó hatás egyes esetekben már 2-10 óra, másokban viszont csak 1-2 nap múlva jelentkezik először.Ha túl keveset vett be a Laevolac-laktulóz szirupból, ez elnyújthatja a hatás kezdetének jelentkezését, sőt, a hatás akár teljes egészében el is maradhat.Ha elfelejtette valamely adag bevételét, azt hagyja ki és szedje a gyógyszert továbbra is az előírt adagban, ne vegyen be kétszeres adagot a véletlenül kihagyott adagok pótlására. Ne növelje önkényesen az adagokat.Mire kell ügyelnie, ha a Laevolac-laktulóz-kezelést megszakítja vagy idő előtt fejezi be?

Amennyiben a Laevolac-laktulóz-kezelést megszakítja vagy idő előtt fejezi be, számolnia kell azzal, hogy a kívánt hatás esetleg nem alakul ki, vagy az Ön állapota ismét romolhat. Ezért a kezelést az orvosával történt előzetes megbeszélés alapján szakítsa meg vagy hagyja abba.Mire kell figyelni az alkalmazás során?
Tájékoztassa orvosát, ha

- más betegsége is van vagy allergiás,

- más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is,

- terhes vagy szoptat.Tartósan fennálló székrekedés esetén a Laevolac-laktulóz kezelés megkezdése előtt forduljon orvosához, mert a tartós székrekedés súlyos betegségek tünete is lehet.A hasfájás, a hányás és a láz súlyos betegségek (pl. emésztőszervi gyulladásos folyamat) tünetei is lehetnek, amikor sürgős orvosi segítségre van szükség és a Laevolac-laktulóz nem szedhető.15 ml Laevolac-laktulóz szirupban maximum 2,6 g emészthető szénhidrát (fruktóz, galaktóz és laktóz) van jelen. Cukorbetegség és egyéb szénhidrát-hasznosítási zavarok esetén az emészthető szénhidrátok (fruktóz, galaktóz és laktóz) mennyiségét kell számításba venni.15 ml Laevolac-laktulóz szirup (= 10 g laktulóz) 0,1 g fruktózt, 1,5 g galaktózt és 1,0 g laktózt tartalmaz. 15 ml szirup energiatartalma kb. 10,2 kcal/42,7 kJ, amely 0,21 Kenyér Egységnek felel meg.Ha az előírtnál több Laevolac-laktulózt vett be, hasmenés és elektrolit (főleg kálium- és nátrium)-vesztés lép fel. Ilyen esetekben az adagolást azonnal meg kell szakítani és a kezelőorvost értesíteni kell. A további teendőket a kezelőorvos határozza meg.Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszer, így a Laevolac-laktulóz szirup is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A szokásos adagok alkalmazása során enyhe hasfájás, illetve puffadás jelentkezhet.Nagyobb adagok bevételét követően émelygés, hányás, ill. víz- és sóháztartás zavaraival járó hasmenés alakulhat ki.Híg székletet eredményező tartós adagolás esetén a víz- és a sóháztartás zavarai (fokozott kálium-, nátrium- és vízürítés) alakulhatnak ki ezek következményeivel együtt.Amennyiben mellékhatást észlel vagy erre gyanakszik, értesítse orvosát. Orvosa eldönti, hogy a továbbiakban kell-e, és ha igen, mennyi laktulóz-t szükséges szednie.

5. HOGYAN KELL A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUPOT TÁROLNI?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Az alkalmazást (felnyitást) követően a gyógyszeres palackot alaposan zárja vissza.

A Laevolac-laktulóz szirup a felnyitását követő előírásszerű tárolás esetén 3 hónapig használható.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Laevolac-laktulózt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓKMit tartalmaz a Laevolac-laktulóz szirup?

A készítmény hatóanyaga a laktulóz. Egy milliliter szirup 670 mg laktulózt tartalmaz.

A készítmény a laktulóz 50%-os vizes oldata, amely segédanyagot nem tartalmaz.Milyen a Laevolac-laktulóz szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A szirup egy tiszta, színtelen, ill. halványsárgás-barna színű, sűrűn folyó oldat.

134 g, 670 g vagy 1340 g szirup fehér, csavarmenetes, garanciazáras kupakkal lezárt, műanyag kiöntővel ellátott barna színű, 100 ml-es, 500 ml-es vagy 1000 ml-es PET palackba van töltve. A dobozban egy palack és egy beosztásokkal ellátott mérőpohár található.A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Fresenius Kabi Hungary Kft

H-1036 Budapest, Lajos u. 48-66.

MagyarországGyártó:

Fresenius Kabi Austria GmbH

A-4020 Linz, Estermannstrasse 17

AusztriaOGYI-T-1960/01 100 ml

OGYI-T-1960/02 500 ml

OGYI-T-1960/03 1000 mlA betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. május 28.
Adatok
Cikkszám
210016990
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek